Ruhák fehérítése

Gratulálok a döntésedhez, és egyben köszönöm, hogy letöltöd az anyagomat!

A lenti zöld gombra kattintva tudod letölteni a tanácsokat. A pdf dokumentum rögtön letöltődik a gépedre, így bármikor újra megnézheted.

LETÖLTÉS .pdf

Ha nem szeretnéd letölteni, itt is elolvashatod.

Néhány praktika, hogyan tartsd fehéren a ruháidat!

Ráadás: fertőtlenítés környezet és bőrbarát módon!

Nagyanyáink szokásait felelevenítve drága mosószerek nélkül is szép fehérek maradhatnak a ruháid. Csak néhány egyszerű praktika, és ragyogni fognak, mint a reklámban!

 

Nem kell hozzá semmi extra!

Íme a fehérítő trükkök:

1, Mosószer helyett használj mosószódát! Nagyon jó a fehérítő ereje! Ugyan annyi mennyiséget kell adagolni belőle, mint a mosóporból, vagy még lehet egy kicsit kevesebbet is. Kinézetre teljesen olyan, mint egy átlagos mosópor. Nálunk már a Coop-ban is lehet kapni. Árban is megegyezik egy középkategóriás mosóporral.

2, Mindig adagolj a mosószódához trisót! Kb. fele-fele arányban teheted az adagolóba. Így nem csak a mosószerrel spórolsz, de lágyítja a vizet, fehéríti a ruhát és tisztán tartja a mosógépet is.

3, Nyáron lehetőség szerint mindig a napra teregesd a fehér ruhákat! A napnak nagyon jó a fehérítő ereje. Ráadásul fertőtlenít is! Ha nem süt a nap, akkor is ajánlatos kitenni,  hiszen így is éri a fény a ruhát.

4, Télen is teregess a szabadba! Kicsit lehet, hogy furán hangzik, de a fagy is fehérít! Én éjszakára szoktam kitenni a fehér ruhát egy mobil szárítóra, és reggel beviszem a lakásba. Hamarabb is szárad a ruha, fehérségét is megtartja, és a fagy is fertőtlenít.

5, Használj ecetet! Ez nagyon jó az erősebben szennyezett ruhákhoz is, mint a konyharuha, vagy pelenka. Önts egy pohár ecetet a mosógép dobjára, és a szokásos módon indítsd el a mosást.

Ha ecettel szeretnél fertőtleníteni, -ez babaruháknál és pelenkáknál lehet fontos- tegyél az öblítővízbe öblítő helyett egy kis ecetet! Kb. egyharmad arányban legyen az ecet, és kétharmadban a víz. Nem lesz ecet szaga a ruháknak, ettől ne félj!

Egy másik megoldás, ha az öblítéshez szintén öblítő helyett vízzel töltöd meg az erre a célra használt fakkot, és teszel bele néhány csepp teafa olajat. Csak annyiban macerásabb, mint az előző megoldás, hogy ezt nem lehet kapni minden boltban.

Kismamáknak: Ha mosható pelenkát használsz, érdemes a “piszkos” pelenkákra is csöppenteni néhány cseppet.

6, A citromlé fehérítő hatása: Ugyan úgy alkalmazd, mint az ecetet, a mosógép dobjára önts egy pohár frissen facsart citromlevet.

Izzadtságfoltokra használj citromlé és só keveréket. Dörzsöld be a foltot, és dobd a gépbe a ruhát. Ha áztatni szeretnéd, tegyél a lavórba néhány karika citromot.

7, Fehérítés szódabikarbónával. 10 l vízbe szórj fél kg szódabikarbónát. Ebbe az áztatóvízbe áztasd a ruhát néhány órán keresztül, majd mosd ki. Ez különösen hatásos függönyöknél.

8, Még egy fontos dolog, amit ha nem csinálsz meg időnként, pontosan a mosógép fogja beszennyezni a ruháidat. Attól függően, hogy mennyit mosol, havonta, vagy kéthavonta indíts el egy “üres” mosást. Önts a dobra, vagy bele egy doboz- fél kg- trisót, ill. ecetet. Indíts el egy főzőmosást. Ez garantáltan minden koszt kiszed a gépből!

Ha ezt a néhány egyszerű dolgot alkalmazod, garantált, hogy sokáig fehérek maradnak a ruháid!

 

aláírás-Edi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.