Család

Mosható pelenka

Sajnos újra előkerült a mosható pelenka a kamrából.

Másrészről nagyon örülök, hogy még megvannak, és nem adtam el őket.

Petrámnak sajnos hasmenése van. Mikor a harmadik garnitúra ruhát cseréltem rajta, és zuhanyoztattam, eszembe jutott, hogy előkeressem a jól bevált pelusokat. Még papírbetét is maradt néhány. Méretben még passzolnak, így hát bevetésre került néhány darab. Szó se róla, mosni így is kell, de legalább nem a bugyika lesz foltos. A nadrág pedig tuti száraz marad, és a gyermek sem esik kétségbe, hogy bekakilt.

A papírbetétet is kimosom, könnyedén kijön belőle minden. Kályha mellett gyorsan szárad, de találtam a táska alján egy csomót. Remélem nem sok fog kelleni belőle.

Egy régebbi feljegyzésemben összeírtam mindent a mosható pelusokról. Bemásolom ide. Igaz, hogy már régi, 2012-ben írtam, az árak már eltérnek, de azért nagyon tanulságos:

419932_313832445339609_1560249597_n

Álltalában mindenkinek a hagyományos tetra pelenka+gumibigyi jut eszébe, ha azt hallja, hogy mosható pelenkát használok. Ez azonban teljesen más. Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak vele.

A nyári melegben volt talán két hét, mikor éjszakára eldobható pelust tettem a baba popsijára, különben ahogy hazajöttünk a kórházból, ezt használjuk. Sokat böngészgettem a neten, mire ezt a fajtát választottam. Van ilyen is, olyan is, van amit hajtogatni kell, van ami egybe van varrva, van ami mondhatni két pelusból áll: egy belső és egy külső.

Nekem az a „zsebes” fajta volt a legszimpatikusabb. Legfőképpen azért, mert szétszedhetősége miatt gyorsan szárad, na és persze viszonylag könnyű ráadni az izgő-mozgó babára.  Az úgynevezett zsebes kivitel lehetővé teszi, hogy a betéteket stabilan a pelenkába tehessük, és nem fog elcsúszni, míg feladom. Nekem további előnyt jelent, hogy variálhatom a vastagságot. Éjszakára szoktam egy vékonyabb fajta harmadik betétet is beletenni, hogy reggelre ne ázzon át.

Használok még hozzá eldobható papírbetétet, amiből az első 100-as tekercs most fogyott el 8 és fél hónap után. Persze azt tudni kell, hogy a papírbetét mosható. Amíg csak anyatejet evett a pici, addig a kakisat is kimostam. A sok fajta közül a poppolini anyatejes betétet választottam. Igaz, hogy anyatejes, de továbbra is ezt a fajtát fogom használni, mert lehet, hogy vannak olcsóbbak, de azok nagyon vékonyak. Ezt a fajtát még vasalni is lehet.

A nedvszívó betéteket úgy oldottam meg, hogy több legyen, hogy törölközőből varrtam. Ugyan olyan jó, mint amit megveszek 4-500Ft/db áron. Egy törölközőből 7db-ot tudtam varrni, és 1200Ft-ba került. Egyébként egy pelushoz alapból egy betétet adnak.

Az általam vásárolt pelenka leírása:   állítható méretű mosható pelenka betéttel “All-in-one”, azaz nem külön külső és belső. A nadrágrész használható magában vagy (akár több) betéttel is.  A betét a zsebbe is tehető, vagy a baba bőre és a pelenka közé, így elég lehet csak a betétet cserélni. A kívánt méretre állítható (kb. 4-15 kg). Combnál és deréknál gumírozott, a patentsorokkal bősége és magassága szabályozható.

A nadrág rész összetétele: két réteg: – a külső, színes, vízzáró (PUL = PolyUrethane Laminate, vékony poliuretánréteggel bevont) anyag – puha, mikroszálas (polár = poliészter) belső A nedvszívó betét puha, több rétegű, pamut frottír anyag, mérete kb. 33×12 cm. A pelenkákat mosásig ecetes vízben javasolt tárolni.  A külső 30°C-on mosható (a vízzáró réteg megóvása érdekében), a betétek melegebb vízben is. Öblítőt nem szabad használni (eltömíti az anyag szálait, rontja a pelenka nedvszívó képességét), ecet ajánlott helyette.

Az ecetes áztatásról annyit, hogy én úgy teszem a szennyestartóba, ahogy leveszem a babáról. Természetesen a kakisat kimosom háziszappannal. A tartó fedeles, így nem jön ki a szag. Kb. 2-3 havonta öblítőzöm, mert egy idő után lehet rajta érezni az ecet szagát.

Fehérítés: normál mosóport használok, nyáron a napra terítek, télen kiteszem őket a fagyba. Ha van rá lehetőségem, egy egész éjszakára, majd miután jól megfagyott beviszem, hogy megszáradjanak. Ez sokkal jobban fehérít, mint a nyári nap.

Néhány oldal, ahol olvasgattam:

http://moshatomintaspelenka.blogspot.hu/

http://bambio.hu/

http://tiptopbaba.hu/index.php?stilus=lap&hiv=3

A papírbetétet a http://babamosoly.hu-n vásároltam. (poppolini anyatejes)

A saját számításom:

Mosható pelenka

A mosáshoz a saját mosógépem könyvében szereplő adatokat vettem figyelembe.

Mosás: áram 2kw              50Ft

Víz:  0.05 köbméter          17.5Ft

Mosópor: 10 dkg               35Ft

Összesen egy mosás:    102,5Ft

1 hónap alatt kb. 10 mosás X 102,5=1025Ft

2.5 év alatt 30 hónap X1025= 30750Ft

A pelenkákat (18db) vásároltam: 42050Ft-ért

Papírbetét 4 tekercs                      7200Ft

Összesen: 80.000Ft  

Eldobható pelenka:

(Ezt egy kicsit könnyebb volt kiszámítani.) 8 db-ot számoltam naponta, ami újszülöttnél több, később kevesebb. Szerintem ez egy elfogadható átlag.

1 hónap 240 db X 45= 10800

2.5 év alatt 30hónap X 10800=324000Ft

A különbség óriási: 244.000Ft!

Szerintem elgondolkodtató!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.