Receptek

Heti menüterv

Nagyon egyszerű megoldás volt számunkra, hogy hétköznap délben mindenki az iskolai menzán evett. Engem is beleértve. Miután beiktattam a 160g-os diétát, néhány hét után rá kellett jönnöm, hogy hiába nézem a menzán kiírt szénhidrát értékeket, és hiába számolom a kalóriabázis.hu oldalon, nem megfelelőek az értékek.  Ezért döntöttem úgy, hogy átállunk az itthoni főzésre. A márciust egy áthidaló hónapnak szánom. Még nem mondom le a menzán az én ebédem, legfeljebb kisebb adagokat főzök. Legtöbbször az ebéd felét ettem meg délben, a maradékot pedig a lányok általában uzsonnára elpusztították.

A menütervezésben nagyon nagy segítségemre van Fa Kinga fb csoportja, a bravúros beosztók, ez ugyan egy zárt csoport, de nyugodtan jelentkezz. Érdemes a 365 spórolási tipp oldalát is böngészni. A menütervezéssel kapcsolatban itt ír nagyon konkrét és hasznos tanácsokat.

Többféle lehetőség is van, nekem a mindennap főzős, egyik nap leves, másik nap második főzése menüfajta tetszik a legjobban. Ezt fogom kipróbálni. Így minden nap lesz leves, és második is, viszont kevesebb időt kell a főzésre fordítanom.

A hétfői menü előzményeként a vasárnapi ebéd rántott csirke volt sült krumplival. Ez lesz hétfőn a második.

Jöjjön akkor a menü:

Hét napjai              leves                                     második

Hétfő:             Brokkoli krémleves

Kedd:                                                                Pásztortarhonya

Szerda:          Egyszerű zöldségkrémleves

Csütörtök:                                                         Sonkás-túrós rakott cukkini

Péntek:          Meggyleves

Szombat:                                                           Sarkadi pecsenye

Vasárnap:      Csont-orja leves                           Csikós tokány

 

Lassanként a recepteket is feltöltöm, és a nevükre kattintva láthatod őket.

Az adagok az eredeti receptekben 4 főre szólnak. A hétvégi főzéseket előre láthatólag nagyobb adagban fogom készíteni, így vasárnap nem kell több félét főznöm, hogy apának is tudjak csomagolni. Eddig vasárnap volt a “nagy főzés”, ilyenkor 3-4 félét főztem, hogy következő hétre apának legyen rendes kajája. Jól el is fáradtam estére. Ráment az egész napom. Ráadásul a hétfőt hulla fáradtam kezdtem.

Bevásárlólista:

  • brokkoli 30 dkg
  • vegyes zöldség 40 dkg (karfiol, zöldborsó, kelbimbó, zöldbab, cukkini, póréhagyma, karalábé. Nekem csak karalábé és kelbimbó kell, a többi van a fagyóban.)
  • sárgarépa 4 szál
  • petrezselyem 3 szál
  • hagyma (ebből lehet 5-6 db, úgyis eláll)
  • citrom 1 db
  • zeller 1 kicsi
  • kelkáposzta
  • vaj 17 dkg (Lidl-ben szoktam venni 250g-os márkázott vajat)
  • tejföl 3 dl
  • főzőtejszín 4dl
  • juhsajt 10 dkg
  • túró 40dkg
  • trapistasajt 10 dkg
  • füstölt szalonna 15 dkg
  • füstölt-főtt sonka 30 dkg
  • sertés csont 80 dkg
  • karaj 60 dkg
  • lapocka 60 dkg
  • csiperkegomba 25 dkg
  • ecetes uborka 2 db (nekünk nincs itthon, ezért került a listára)
  • köles 25 dkg (tarhonya helyett) Miért éppen köles? Olvasd el Szilvi oldalán: Mindent a kölesről
  • őrölt bors
  • egész bors
  • reszelt szerecsendió
  • delikát ételízesítő
  • olaj
  • őrölt paprika
  • burgonya 4db közepes
  • erőleveskocka 1 db
  • pirított zsemlekocka (rántott hús készítése közben egy tepsiben pirítottam a kenyérkockákat)
  • fahéj
  • szegfűszeg 3-4 db
  • magozott meggy 50 dkg
  • cukor
  • liszt 2 evőkanál
  • fokhagyma
  • betűtészta
  • kapor 2 csokor, vagy szárított
  • tojás 3 db
  • tej 5.5 dl
  • búzadara 12,5 dkg
  • sütőpor 1 kiskanál
  • zsemlemorzsa
  • lángolt kolbász 10 dkg
  • paprika-paradicsom 1-1 db (én raktam el nyáron paradicsomot paprikával lecsószerűen, azt szoktam beletenni 4-5 evőkanállal)
  • piros arany – csípős, vagy paprikakrém (ha nem esztek erősen, elhanyagolható, vagy csemege piros aranyat vegyél)

 

Nyomtasd ki a bevásárló listát! A dokumentum word-ben van. Azokat a tételeket, ami neked van otthon, töröld ki nyomtatás előtt, hogy ne zavarjon meg.

Kattints a gombra, a lista automatikusan letöltődik a gépedre, majd nyomtasd ki!

Bevásárlólista

 

Jó étvágyat!

aláírás-Edi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.